Kartoflens historie


Den korte..

Historisk har kartoflen spillet en afgørende rolle i Europa. I 1700 tallet var den en vigtig afgrøde i bekæmpelsen af hungersnød.

Kartoflens tilpasningsevne til det danske klima og dens høje næringsværdi gjorde den til en pålidelig afgrøde, og befolkningen begyndte at omfavne den. Kartofler blev en vigtig kilde til kulhydrater og næringsstoffer og spillede en afgørende rolle i at forbedre folkesundheden.

I dag er kartoflen en integreret del af dansk madlavning og kultur, og traditionelle retter som "stegt flæsk med persillesovs" og "kartoffelmos med sovs" er eksempler på, hvordan kartofler er blevet en central ingrediens i det danske køkken.



Den lidt længere..

For blot 300 år siden var kartoflen en sjældenhed i Europa, Nordamerika og Asien. I dag er kartoflen ikke mere den botaniske sjældenhed, den engang var, men en daglig gæst på millioner af middagsborde verden over.

Kartoflen kan spores tilbage til de fjerne peruvianske Andesbjerge, hvor inkaer som lede højt oppe i bjergene havde held til at dyrke kartofler.


De spanske, engelske og franske soldater der var på opdagelsesrejser i Sydamerika, fandt kartofler yderste velsmagende og mættende. En vigtig egenskab ved kartoflen er dens opbevaringsmuligheder.

Dette var af stor betydning i en tid, hvor det tog flere uger at kryds Atlanten.

Dermed begyndte kartoflens historie i Europa. I mange år, blev kartoflen opfattet som en kulinarisk sjældenhed.

 

På et tidspunkt troede man i Frankrig at kartofler førte til spedalskhed, og derfor blev kartofler en overgang forbudt af byrådene.

Manglen på fødevarer under revolutionen og Napoleonskrigene gjorde dog kartoflen til hverdagsspise i Frankrig.


I England blev kartoflen i starten opfattet som et aphrodisiakum, så englænderne nærede ikke samme mistanke til kartoflen. Først i slutningen af 1720´erne anlagde man egentligt kartoffelmarker. Datidens manglende køleteknik gjorde kartoflen udbredt, da den er let at opbevare i vintermånederne. Kartoflen udbredelse tog rigtig fart i viktoriatiden, hvor man spiste godt og solidt, og man begyndte nu at stege, bage og koge kartofler til hvert eneste måltid. Kartoflen kom til Danmark sammen med de franske reformerte huguenotter i 1720.


Den forbindelse af de fleste herhjemme med de tyske nybyggere ”kartoffeltyskerne”, der i 1760 slog sig ned på den jyske hede.

Med det stærkt stigende befolkningstal i Danmark fra omkring 1820 blev kartoflen en udbredt afgrøde i Danmark. I vore dage værdsætter vi kartoflen både på grund af den værdifulde nærringsindhold og den store anvendelighed.